Categorieën

De materiële restanten van het koloniale verleden in Antwerpen: koloniale standbeelden in de stad

Het koloniale verleden heeft een grote impact gehad op de Belgische samenleving. Dat verleden is nog steeds zichtbaar via materiële restanten in verschillende Belgische steden. Ook in Antwerpen is het koloniale project nog steeds zichtbaar in het straatbeeld. Straatnamen, gebouwen, standbeelden en monumenten tonen nog steeds de connectie tussen Congo en Antwerpen.
Doorheen de voorbije zomer kwamen de materiële representaties ervan ter discussie te staan als nooit tevoren. De ‘Black Lives Matter’-beweging zorgde ervoor dat er een debat losbarstte over hoe we als maatschappij om zouden moeten gaan met deze moeilijke geschiedenis en diens materiële erfenis.
Wat moet er nu met dit erfgoed gebeuren? Een complexe vraag waarvoor er eerst moet gekeken worden wat deze standbeelden juist zijn. Wie/wat beelden ze af? Hoe beelden ze dit af? Wat representeren ze? En waarom en door wie zijn ze ooit geplaatst?

Het webinar gaat door op 16 maart 2021 en start stipt om 20.00u. U kan deelnemen met volgende inloggegevens: https://zoom.us/j/98562503736?pwd=K2d6UFJnMUp1YnpScTcyclVPL0Y0Zz09, meeting ID: 985 6250 3736, passcode: 392056.