Vincent Van Roy      02-03-2021

Vincent Van Roy analyseert in deze lezing enkele tekenende sanitaire crisissen uit de geschiedenis, de impact daarvan op de Scheldestad en hoe vervolgens de lokale wetenschap en politiek zulke rampen – met wisselend succes – in de kiem probeerden de smoren.
Deze crisissen lieten hun sporen na en konden zelfs een fysieke herinrichting van de stedelijke ruimte met zich meebrengen. De steeds meer efficiënte organisatie van een stedelijke verzorging en geneeskunde was in belangrijke mate schatplichtig aan vaak tragische ziekte-uitbraken die vele slachtoffers eisten, in sommige gevallen zelfs regelrecht dood en verderf.
Toch kunnen we vanuit een iets meer historisch afstandelijke blik ook heel wat positieve aspecten afleiden uit deze stedelijke medische crisisperioden. Er kwam vaak een meer efficiënte gezondheidszorg, medische innovatie en een mentaliteitswijziging die op termijn en naar de toekomst toe vele mensenlevens zouden redden.

Bibliografie
Cornelis van Tilburg, Vincent Van Roy, Epidemieën, hun impact en hun bestrijding. Een historisch overzicht met actualiteitswaarde (= Cahiers Geschiedenis van de Geneeskunde en Gezondheidszorg, nr. 15), Antwerpen/Apeldoorn, 2021.

Ziek en gezond in Antwerpen doorheen de tijd: een ‘herkenbaar’ verhaal van preventie, acuut handelen en ‘damage control’