Categorie├źn

Een archeologische kijk op het ontstaan van Antwerpen

De vooravond van 800 jaar stadsrechten vormt een prima gelegenheid om een stand te geven van het onderzoek naar de oorsprong van Antwerpen. Zeventig jaar na de eerste spadesteek in de kelders van het Steen door A.L.J. Van de Walle en de vele spectaculaire ontdekkingen in de Antwerpse burchtzone die erop volgden, staan we heel wat verder met onze kennis over de Antwerpse stadsgenese. Welke zijn de wortels van de handelsstad Antwerpen, waar vinden we de nederzettingen die de metropool voorafgingen? Hoe waren de leefomstandigheden voor de vroegste Antwerpenaren?

Stadsarcheoloog Tim Bellens voerde in het kader van een door de Vlaamse overheid gesubsidieerd project archeologisch syntheseonderzoek uit naar de oorsprong van de stad en schreef hierover een boek: Antwerpen. Een archeologische kijk op het ontstaan van de stad, uitgegeven door Pandora Publishers in 2020. Tijdens een digitaal webinar belicht de auteur de vernieuwde kijk op de Antwerpse stadsgenese.

De lezing wordt georganiseerd via Zoom en start om 20u. U kan via volgende link inloggen: https://zoom.us/j/92628649037?pwd=Y0M2NG9rdWsxRkxrWFpJbURsYjJmdz09
Meeting ID: 926 2864 9037
Passcode: 649591