Elise Enthoven      07-05-2024

In de 20ste  eeuw leidde acuut ruimtegebrek bij wat we nu kennen als de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience tot twee architecturale uitbreidingen. Stadsarchitect Emiel Van Averbeke ontwierp in de jaren ’30 een modernistisch gebouw dat gericht was op functionaliteit en een geschikte accommodatie bood voor de collectie, de bezoekers en het personeel. Als gevolg van verder plaatstekort ontwikkelde Herman Van hunsel in de jaren ’90 een concept voor een nieuwbouw en renovatie, met als doel extra opslagfaciliteiten en verbeterde ruimtes voor de bezoekers en het personeel. Dit onderzoek gaat in op de betrokken personen en analyseert de beide uitbreidingen binnen het kader van de geschiedenis van Antwerpen en de geschiedenis van bibliotheekontwerpen algemeen.

De lezing gaat door als digitaal webinar en start om 20u. Zodra beschikbaar kan u hier de link vinden waarmee u kan deelnemen.

De Erfgoedbibliotheek herontdekt: een architectuurhistorisch onderzoek naar de 20ste-eeuwse uitbreidingen van het complex