Doris Blancquaert      08-11-2022

Wie vandaag door Antwerpen wandelt, wordt herinnerd aan de rijke geschiedenis van deze stad door de gebouwen die het straatbeeld vormgeven. Hierbij denken we meteen aan majestueuze bouwwerken zoals het Centraal station, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de Vlaamse Opera.

Naast deze monumenten wordt de historiek van de stad ook gekleurd door minder bekende gebouwen. Een voorbeeld hiervan zijn burgerlijke verenigingsgebouwen, die opkwamen in de tweede helft van de 19de eeuw. Velen staan er niet bij stil, maar verscheidende gebouwen die vandaag spilfuncties hebben in het stadsleven, waren oorspronkelijk een verenigingsgebouw. Denk hierbij maar aan het Harmoniegebouw (vandaag een districtshuis) en de Arenbergschouwburg. Niet enkel voor vele inwoners zijn deze gebouwen onbekend, ook in het onderzoek naar het burgerlijke verenigingsleven blijven deze gebouwen steeds onder de radar.

Tijdens dit webinar verkende de spreekster het Antwerpse burgerlijke verenigingsleven, voor de periode 1860-1914, vanuit het perspectief van het gebouw. Hierbij toonde ze aan hoe we een beter begrip kunnen verkrijgen van deze exclusieve sociëteiten door te onderzoeken hoe ze hun gebouwen aankochten, hoe de gebouwen ingericht werden en hoe ze transformeerden in het fin de siècle onder invloed van de uitbreiding van de publieke sfeer.

Het burgerlijke verenigingsleven en de uitbreiding van de publieke sfeer (1860-1914): het Antwerpse verenigingsleven vanuit het perspectief van het verenigingsgebouw