Karel Degryse      04-04-2006

Op dinsdag 4 april 2006 presenteerden het Genootschap voor Antwerpse Geschiedenis en het Departement Geschiedenis van de Universiteit Antwerpen het boek De Antwerpse fortuinen. Kapitaalsaccumulatie, -investering en -rendement te Antwerpen in de 18de eeuw, een postume uitgave van dr. Karel Degryse (1950-2004).

Het boek werd uitgegeven als jaargang 2005 van het tijdschrift Bijdragen tot de geschiedenis, en betekende ook het afscheid van het tijdschrift.

Aansluitend werd meteen een nieuw tijdschrift boven de doopvont gehouden: Stadsgeschiedenis. Stadsgeschiedenis is een initiatief van het Centrum voor Stadsgeschiedenis van het departement Geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen, uitgegeven door Uitgeverij Verloren, Hilversum.

Het gebeuren ging door op de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen in de Rodestraat. Na een inleiding door Gustaaf Asaert en een gelegenheidstoespraak door Hilde Greefs overhandigde Luc Duerloo het eerste exemplaar van het boek aan Lutgarde Degryse-Pairon.

Na de voorstelling van het nieuwe tijdschrift door Bert De Munck volgde nog een lezing door Herman Pleij onder de titel Stadse manieren.

De Antwerpse fortuinen. Kapitaalsaccumulatie, -investering en -rendement te Antwerpen in de 18de eeuw (boekvoorstelling)