Marc Hendrickx      15-09-2020

Anno 1494 is Philips de Schone meerderjarig en houdt hij zijn Plechtige Intrede in Antwerpen. We weten perfect wie erbij was en waar hij de eed zwoer om de rechten en vrijheden van de burgers te vrijwaren (in het huidige Koning Albertpark, aan een altaar waarvan er een afbeelding bestaat).

Op de Mechelsesteenweg, naar de stad toe, moet hij bij de Molenstraat een boomgaard gezien hebben – uit een akte van 1496 kunnen we zelfs afleiden welke soorten bomen er stonden – en dank zij een recent ontdekte tekening toegeschreven aan Brueghel weten we zelfs precies hoe de gotische Sint-Jorispoort er uitzag voor dewelke de hertog stond. Die ging door de poort verder de stad in, maar dankzij Bruegels tekening kennen we nu wel het uitzicht van de Blauwe Toren, evenals de toen veel hogere Huidevetterstoren.

Sint-Jorispoort (© Louvre)

Nog meer noordelijk zijn er de bekende afbeeldingen van de gotische Kipdorppoort en de Rode Poort, maar tot voor kort was er geen goede afbeelding van de Cruypholtoren bekend. Tot een aquarel toegeschreven aan Mostaert en een tekening van de Meester van de Kleine Landschappen plots licht wierpen op deze locaties…

Bibliografie
M. Hendrickx, ‘Drie tekeningen van de omgeving van het Cruyphol in Antwerpen (circa 1559-1566)’, HistoriANT 9 (2021), 13-34.

5 oktober 1494, tussen Galgeveld en Cruyphol