Willem Vanneste      01-06-2021

Het Universiteitsarchief van Antwerpen, kortweg het UArchief, is eind 2017 opgericht in de schoot van de Universiteitsbibliotheek. Willem Vanneste, de universiteitsarchivaris, licht in deze lezing de werking van deze jonge archiefdienst toe en gaat dieper in op de archieven van de universiteit.

De universiteit streeft naar een modern informatiebeheer. Het UArchief heeft de uitgesproken ambitie om dit mee vorm te geven en er op toe te zien dat bestaande en toekomstige archiefdocumenten, analoog en digitaal, op een deskundige wijze worden beheerd, geselecteerd en gearchiveerd. Het archief ziet zich als dienstverlener die de universitaire faculteiten en diensten ondersteunt bij haar archief- en informatiebeheer.

Het UArchief is tegelijk de archiefbewaarplaats van de historische archieven van de universiteit en haar voorgangers. Dat zijn niet alleen de bestuurlijk administratieve archieven, maar ook archieven van academici, onderzoeksgroepen, studentenverenigingen of andere personen/organisaties behorende tot de universitaire gemeenschap of duidelijke gelieerd met de universiteit, hebben hun plaats in het archief. Hoewel de Universiteit Antwerpen pas in oktober de volwassen leeftijd zal bereiken heeft ze meerdere ouders en enkele grootouders. Haar geschiedenis en dus ook haar archieven gaan terug tot midden 19de eeuw. Een deel van deze archieven zijn reeds in het beheer van het UArchief, nog een substantieel deel bevindt zich op locatie bij de universitaire diensten, faculteiten, departementen en onderzoeksgroepen.

Tijdens deze lezing ging Willem Vanneste dieper in op de bewaarde, de te verwerven en de af te stoten archieven. Hoe kunnen deze archieven op een professionele wijze bewaard en toegankelijk gemaakt worden. Als jonge archiefdienst is de werking immers nog volop in ontwikkeling. Alleen al het inventariseren en deftig verpakken van wat reeds in beheer is, is een meerjarenplan. Net als de overdracht van het instellingsarchief dat nog op locatie verspreid zit.

.

Het UArchief, een jonge archiefdienst voor een jonge universiteit met stamboom