Steven Van Impe      07-02-2023

Wat nu de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is, was tot 1773 een indrukwekkende barokke kapel. Na de opheffing van de jezuïetenorde raakten de kunstschatten verspreid. De belangrijkste kunstwerken, waaronder twee werken van Van Dyck en één van Rubens, werden aangekocht door keizerin Maria-Theresia en behoren momenteel tot de topstukken van het Kunsthistorisches Museum in Wenen.

Doorgedreven onderzoek van masterstudente Marijke Drijbooms en mezelf heeft de afgelopen jaren nieuwe archivalische en iconografische bronnen aan het licht gebracht, waardoor we nu veel meer weten over het interieur van de Bovensodaliteit. In het kader van het stadsfestival Barokke Influencers komt er in de Nottebohmzaal een tentoonstelling waarbij het interieur van de Bovensodaliteit geëvoceerd zal worden. Deze lezing biedt een voorsmaakje van de tentoonstelling.

De Sodaliteit herontdekt. Nieuwe bronnen voor een visuele reconstructie van de bovensodaliteit van het Antwerpse Professenhuis.