Ad Meskens      12-09-2023

In 2023 is het vierhonderd jaar geleden dat Michiel Coignet overleed. “Michiel wie …?” zult u vragen. Het is inderdaad zo dat deze Michiel bijna volledig vergeten is. Nochtans was hij in zijn tijd één van de belangrijke wiskundigen in Europa. In de zestiende eeuw was een wiskundige meer dan alleen maar iemand die zich met de theorie bezighield, hij was tegelijkertijd een wiskundige, natuurkundige, ingenieur, architect …

Eén van de mooiste astrolabia is het instrument dat Antwerpenaar en hofwiskundige Michiel Coignet maakte voor de aartshertogen. Een exemplaar van zijn boek over de zeevaartkunde werd teruggevonden in Het behouden Huys, de hut waarin Willem Barentz op Nova Zembla overwinterde. De jezuïeten gebruikten zijn rekentoestellen. Hij correspondeerde met de groten van zijn tijd: Viète, Kepler, Galileï.

In deze lezing wordt op zijn leven en werk ingegaan en wordt de vraag gesteld waarom deze wiskundige/ingenieur/instrumentenbouwer slechts bij een beperkt publiek van wetenschapshistorici bekend is.

Waarom was Michiel Coignet (1549-1623) zo belangrijk en waarom is hij nauwelijks gekend