
Het Genootschap voor Antwerpse Geschiedenis is een actieve organisatie. De kracht van het Genootschap ligt bij een werking voor onze leden. Samen met de leden vergroot het Genootschap voor Antwerpse Geschiedenis de aandacht voor en de betrokkenheid bij de Antwerpse geschiedenis.
De werking heeft volgende belangrijke onderdelen
- Organiseren van lezingen
- Publiceren
- Onderzoek stimuleren, onderzoekers en geïnteresseerden samenbrengen
Lezingen
Het Genootschap organiseert op regelmatige basis lezingen waarop onze leden een thema met betrekking tot het verleden van Antwerpen presenteren. Dit is gebaseerd op de resultaten van lopend onderzoek zodat de inhoud nieuw of vernieuwend is. Ook niet-leden kunnen zich aanmelden om over lopend onderzoek een lezing te geven.
Sedert 2021 kregen deze lezingen de digitale vorm van een webinar. Ook niet-leden, geïnteresseerd in de Antwerpse geschiedenis kunnen zich voor het volgen van een webinar aanmelden bij de secretaris (secretaris@gvag.be).
Minstens één lezing gaat door als een fysiek evenement. Meestal gaat deze lezing in oktober door in het FelixArchief/stadsarchief, Oudeleeuwenrui 29, te 2000 Antwerpen. Tijdens deze lezing wordt ook de nieuwste editie van HistoriANT voorgesteld.
Bijzondere activiteiten
Naast de lezingencyclus organiseert het Genootschap jaarlijks ook enkele bijzondere activiteiten. Hierbij mikken we onder meer op exclusieve bezoeken aan plaatsen in Antwerpen. Enkele voorbeelden uit het recente verleden kunnen dit verduidelijken. Zo bezochten we de drukpersencollectie van ons medelid Patrick Goossens, het Antwerpse stadhuis, het gerestaureerde districtshuis van Borgerhout, het archeologisch atelier in het Felixpakhuis, het Museum Vleeshuis, het vernieuwde Rijksarchief Antwerpen, de resten van de citadel in het pand van KONHEF in de Gijzelaarsstraat en de gerenoveerde site van het vroegere Knechtjeshuis op de Paardenmarkt.
Informatie hierover vindt u steeds in onze Agenda.
Publicaties
Jaarlijks bundelt het Genootschap artikels en andere bijdragen in het jaarboek HistoriANT.
Het Genootschap stelt zich ten doel om het wetenschappelijk onderzoek naar de stad Antwerpen en haar omgeving actief te stimuleren. Via onze publicaties bieden wij de mogelijkheden om de resultaten van onderzoek te verspreiden onder een breed publiek. Geïnteresseerden kunnen op hun beurt kennis nemen van nieuwe inzichten over gebeurtenissen of personaliteiten van de Antwerpse geschiedenis.
Het Genootschap publiceerde tevens ongeveer elke 10 tot 15 jaar een wetenschappelijk werk waarin tal van specialisten vernieuwende bijdragen leverden rond een specifieke eeuw uit het Antwerps verleden. Volgende ‘eeuwboeken’ werden al uitgegeven:
- Antwerpen in de 16de eeuw
- Antwerpen in de 17de eeuw
- Antwerpen in de 18de eeuw
- Antwerpen in de 19de eeuw
- Antwerpen in de 20ste eeuw
Deze zijn niet meer in de handel verkrijgbaar.
Onderzoek stimuleren
Het Genootschap is een ledenvereniging die haar leden een omgeving wil geven waarin resultaten worden getoetst aan de bevindingen van collega’s.
De bijeenkomsten, deze website en de publicaties bieden de mogelijkheid om steeds meer collega-onderzoekers en andere geïnteresseerden te leren kennen. Hierdoor ontstaat een netwerk waar vorsers elkaar kunnen ontmoeten en ideeën kunnen uitwisselen. Het Genootschap gelooft dat dit het onderzoek en de kennis over de Antwerpse geschiedenis zal vergroten.
U kan een overzicht van alle lezingen sinds 1998 raadplegen, inclusief een samenvatting en eventuele bibliografische verwijzingen.